
Organizarea de SSM – Executiv/Consultativ
Pentru a înțelege mai logic organizarea de SSM dintr-o intreprindere, şi pentru a descâlci încrengătura de funcții, atribuții şi responsabilităţi, în primă fază trebuie să facem o clasificare rezultată din distingerea caracteristicilor de bază a posturilor în organizarea SSM, ce reies din cele două tipologii de activităţi prestate de respectivele posturi.
1. ACŢIUNI EXECUTIVE rezultate din obligaţiille angajatorilor din Legea SSM 319/2006
- să asigure
- să ia măsuri
- să dispună
- să întocmească
- să controleze și să verifice
- să instruiască, etc.
Rolul actiunilor executive: de a elabora diverse documente, documentaţii, tematici, instrucţiuni proprii, evaluari de risc, planuri de prevenire si preventie, instruiri, alaturi de toate cele enumerate în art. 15 din HG 1425/2006 actualizat.
În funcţie de numărul de lucrători şi specificul activităţii aceste actiuni pot fi exercitate în 4 moduri de organizare a activităţilor de prevenire şi protecţie, asa dupa cum reiese din art. 8 şi 9 din Lege ssm 319/2006, detaliat în Normele Metodologice (HG 1425/2006 – actualizat), de la art. 12 la 45, astfel:
- Angajator
- Lucrător Desemnat
- Serviciu Intern
- Serviciu Extern
2. ACŢIUNI CONSULTATIVE
- participă
- propune
- dezbate, discută
- analizează
- colaborează
- ajută
- informează,
- urmăresc
Rolului acestor acţiuni ar fi de a constitui posibilitatea si alternativa unei alte opinii constructive, de a sprijini şi consulta pe lucrători sau reprezentanţii acestora în luarea deciziilor ce afectează direct pe cei implicaţi.
În funcţie de numărul de lucrători dintr-o intreprindere, așa după cum reiese din art. 18 şi 19 din Legea SSM 319/2006, detaliate în Norme Metodologice la art. 46 alin. (5) si la art.52 la 73, avem următoarele forme consultative:
- Lucrătorii (până la 9 lucrători)
- Reprezentanţii Lucrătorilor (de la 10 la 49 lucrători)
- CSSM (Comitetul de SSM) (de la 50 de lucrători în sus)