Începutul digitalizării în instruirea SSM
Prezentul articol se bazează pe texte citate din programul legislativ online Lege 5 de la Indaco
Acest început de digitalizare a fost generat de efectele pandemiei COVID 19, care a obligat la telemuncă, telestudiu, etc.
Inconvenientele instruirii de SSM și dovedirea acestora prin semnarea în cadrul Fișelor de instruiri individuale de SSM sunt mult mai vechi, dar în această perioadă s-au acutizat datorită numeroșilor lucrători care-și desfășoară activitatea de acasă. Legislația de telemuncă sau Codul muncii (cu privire la munca la domiciliu), consemnează expres că lucrătorii în aceste situații trebuie instruiți suficient și adecvat din punct de vedere a SSM.
Conjunctura acestui început a fost prielnică datorită avântului spre digitalizare și chiar înființarea din 2020 a unei Autorități (guvernamentale) pentru Digitalizarea României (ADR), care să gestioneze și să încurajeze DIGITALIZAREA. Chiar din 14.10.2020 a lansat Ministerul Muncii în dezbatere publică un proiect privind relațiile de muncă și SSM. Apropo … în proiect era o prevedere privind abrogarea accidentului de traseu, care în final nu a fost adoptată.
Din perspectiva instruirilor de SSM, problematica este foarte veche și aici ne gândim în primul rând la cei care sunt șoferi pe tir, ce activează în alte țări și atestă total aleator, sporadic și nesincer efectuarea de instruiri de SSM periodice. Acestea surveneau (la termene exacte-periodice) ce îi surprindeau în timpul deplasării lor în străinătate, iar conform actelor normative, cel instruit trebuia să semneze olograf, direct pe fișa de instruire participarea la instruire.
Din data de 07.05.2021, OUG 36/2021 prin art.III, modifică și completează Legea SSM 319/2006, introducând după alin (3) al art. 21 alte două aliniate – (4) și (5), cu următorul conținut:
„(4) Dovada instruirii prevăzută la art. 20 poate fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie în funcție de modalitatea aleasă de către angajator, stabilită prin regulamentul intern.
(5) În cazul folosirii variantei în format electronic prevăzute la alin. (4), dovada instruirii trebuie să fie semnată cu semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.“
De remarcat este că la finalul actului normativ modificator (OUG 36/2021) avem precizate următoarele – în cadrul Art.IV alin (3):
„În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va supune spre adoptare Guvernului proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006, cu modificările și completările ulterioare.”
Date fiind cele de mai sus trebuie să înțelegem că nu putem de mâine să digitalizăm dovada instruirii, ci numai după apariția modificărilor la normele metodologice, pe care, până atunci, le vom respecta ca atare în forma actuală.
Modificarea normelor Metodologice (HG 1425/2006) poate aduce chiar modificare formularului de instruire (o dorință a grupului de inițiativă din București de încă acum 3 ani).
Dacă este să interpretez și să mă pronunț cu privire la ce fel de instruiri de SSM face trimitere legiuitorul, pot spune că la toate instruirile consemnate în actuala fișă de instruire individuală de SSM, precum și la instruirea Reprezentanților Lucrătorilor așa cum sunt ele precizate în art. 20 din Lege SSM și la care face trimitere noul aliniat (4) introdus la art.21.
Ce e de făcut: în primul rând se poate convoca CSSM – acolo unde el există și să se discute cum se abordează situația, de aici reieșind următoarele (valabile și la cei fără CSSM):
- instruirea lucrătorilor (în cadrul instruirii suplimentare) cu noile prevederi ale Legii SSM 319/2006 modificată din 07.05.2021 de către OUG 36/2021;
- stabilirea în Regulamentul Intern a modului de dovedire a instruirii (în format electronic sau păstrarea pe hârtie)
- stabilirea de noi prevederi în 60 zile, cu ocazia modificării HG 1425/2006
Sperăm să putem obține de la ITM cât mai curând o interpretare cât mai concludentă cu privire la implementarea unitară a prevederilor legale.
Tag:digitalizare, instruire, SSM