AVC – atac vascular cerebral
La cursul de prim ajutor, unul dintre subiecte îl reprezintă AVC-ul, accident cu risc vital – adică, datorită lipsei cunoașterii simptomatologiei și a unei intervenției rapide, se poate ajunge la decesul victimei.
În preajma Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, care este marcată în 29 octombrie (2019), reprezentanții Societătii Naţionale de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR) comunică date îngrijorătoare https://www.doctorulzilei.ro/tag/ziua-mondiala-a-accidentului-vascular-cerebral/ :
•În România, sunt circa 60.000 de cazuri pe an de AVC. Incidența acestei afecțiuni cu risc vital este tot mai mare în rândul tinerilor peste 20 de ani din cauza fumatului, diabetului, stresului, hipertensiunii.
•1 din 6 români suferă un AVC, fiind prima cauză de invaliditate și a doua de deces
•4 români mor pe oră de AVC – cifrele sunt în creștere, RO având deja cea mai mare rată de mortalitate în UE.
•Pacientul trebuie dus de urgență (4-5 ore) la una din cele 43 de unități medicale ( https://www.edumedical.ro/tromboliza-intravenoasa-pentru-pacientii-cu-avc-in-43-de-spitale/ ) care pot face tromboliză – procedeu de dizolvare a cheagurilor de sânge ( https://www.csid.ro/dictionar-medical/tromboliza-11350726 ) în cazul AVC ischemic (80%). Metoda poate avea diverse reacții adverse sau este contraindicată în caz de intervenție chirurgicală. De aceea, la AVC hemoragic (20%), reacția trebuie să fie la fel de urgentă, dar se tratează prin intervenții chirurgicale specifice pentru a elibera cât de repede zona inundata din creier și de a recupera cât mai multe funcții. (http://www.sfatulmedicului.ro/Accidentul-vascular-cerebral/accidentul-vascular-cerebral-ischemic-si-cel-hemoragic_17057)
REAMINTIM SIMPTOMATOLOGIA AVC – NU UITAȚI – Dacă recunoaștem simptomatologia putem salva viața prin apelarea de urgență la 112!!!
•senzația de amorțire, cu o scădere de forță musculara și cu slăbiciunea unui membru sau a mușchilor fetei – dezvolta brusc asimetria fetei
•dificultatea de a vorbi sau de a înțelege cuvintele,
•tulburări de vedere,
•tulburare de coordonare cu pierderea echilibrului, amețeală
•durere de cap instalată brusc
Verificare ”FAST” ( http://www.sfatulmedicului.ro/Accidentul-vascular-cerebral/accidentul-vascular-cerebral-ischemic-si-cel-hemoragic_17057 )
“F” ce vine de la “face=fata” – pentru a ne da seama dacă exista o asimetrie facială instalată brusc, rugăm persoana în cauză să ne zâmbească.
”A”, ce provine de la “arms=brate” – rugăm persoana suspectată de AVC să ridice ambele brate, urmărind dacă aceasta le poate ridica simultan.
“S” provine de la “speech=vorbire” – pentru a ne convinge ca persoana nu are afectat centrul vorbirii, o rugam sa ne rostească o mica propoziție.
“T”, ce vine de la “time=timp” – fiind legată de intervalul de timp în care a reacționat persoana suspectă de AVC și de apelare la 112.
Tag:avc, prim ajutor, SSM