Statistica accidentelor de muncă
Se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 7.600 decese ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi că, zilnic, aproximativ 1.025.000 lucrători sunt vătămaţi la locul de muncă.
Dacă am raporta aceste cifre la perioada unui an de zile, vom observa că avem efectele unui război cumplit în fiecare an, practic populaţia Terrei suferind anual numai din accidente din procesul de muncă:
- 2,78 milioane de pierderi de vieţi omeneşti
- 374 milioane de vătămări
Nu trebuie omis, că aceste cazuri de accidente și boli profesionale legate de muncă duc la pierderi calculate de ILO (Organizația Mondială a Muncii) de 4% din PMB (Produsul Mondial Brut)
În România, situaţia accidentaţilor mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 506 în anul 2008 la 167 în 2018.
În schimb, numărul total de accidențați pe ultimii 10 ani își mențin o medie consistentă de peste 4.000 de accidențați în muncă, în ultimul an statisc/2018 înregistându-se chiar o valoare de 5.212 accidentați.
În tabelul de mai jos ne propunem să observăm rata de accidente de muncă mortale la nivelul României, faţă de cea a Uniunii Europene, așa cum arăta ea în anul 2015, din acel an nemaiexistând o statistică fermă pe acest domeniu.
Din graficul de mai sus deducem că cea mai mică rată de mortalitate ocupaţională din Uniunea Europeană din anul 2015 aparține Olandei, urmată de țările nordice Suedia și Danemarca, Marea Britanie și Germania, iar România are cea mai mare rată din UE.
Concluzia este că avem de recuperat și implementat o multitudine de recomandări, toate ținând de factori complexi, care conțin elemente de:
cultura de securitate individuală, organizațională, de sistemul legislativ, de cel educativ și de eficacitatea conștientizării situației în care ne aflăm.